A www.golyaviszi.hu domain ELADÓ! Érdeklőni e-mailben!

A webáruházunk 2018.12.31-ig ZÁRVA van!

A HORDOZÁSRÓL

 

MIRE JÓ A BABAHORDOZÁS?

 

Fizikai szempontok:

A babahordozó / hordozókendő használatával a legtöbb esetben nincs szükség babakocsira. A babák többsége nem is szeret benne hosszabb időt eltölteni, és végül úgyis karban köt ki. A babahordozó egy erős anyagból varrt eszköz, aminek ára töredéke egy babakocsiénak, használati értéke pedig a többszöröse. Szabadon közlekedhetünk vele, mintha csak egyedül lennénk. Marad két szabad kezünk az otthoni teendőkhöz, útközben pedig nem jelent gondot a lépcső, a közlekedési eszközök használata és a vásárlás. Ha autóval megyünk valahova, nem foglal helyet a babakocsi. A babát kevesebb káros környezeti hatás éri, mert magasan van. A testközelség miatt mindig tudjuk, fázik-e vagy melege van. Hordozáshoz kevesebb ruhát kell adni a babára.

Lelki szempontok:

A babának veleszületett igénye, hogy hordozzák, testközelben legyen, hiszen 9 hónapig élt együtt a mamájával szoros szimbiózisban. Ha ezt az igényét kielégítjük, egy adott korban, amikor itt az ideje, elhagyja azt, mivel okafogyottá vált. A hordozás elősegíti a baba és a szülő közti kötődést, és a bizalom kialakulását, ami a későbbi önállóság alapja. A hordozott baba kevesebbet sír és többet alszik. Ha túl sok hatás éri a külvilág irányából, oda tud bújni a mamájához, és pihenhet. A hordozással megkönnyítjük az átmenetet az anyaméhből a nagyvilágba.

Anatómiai szempontok:

A baba eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelőreflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. A hordozás során megtámasztjuk a gerincét, megtartva annak természetes görbületét. A terpesztartás fejleszti a csípőjét. A hordozó takarásában szoptatni is lehet, és a testközelség eleve elősegíti a tejtermelést. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás. További pozitívum, hogy hasfájós kisbaba emésztését is javítja a hordozás, ezen kívül a mamával együttmozgás még az egyensúlyérzékét is fejleszti.

Szellemi szempontok:

A hordozott babák többet látnak a világból, több szociális inger éri őket, ami serkentőleg hat az értelmi fejlődésükre.

 

Hogyan hordozzunk?

A hordozóeszköz szorosan ölelje körül a babát!  Mivel a baba izomzata még gyenge ahhoz, hogy megtartsa csontjait, ezért ezt a feladatot a hordozóeszköznek kell elvégeznie. Ehhez hátulról és oldalról is meg kell támasztania a baba törzsét. A szorosság akkor megfelelő, ha a baba mellkasa nem távolodik el tőled , miközben előre-hátra dőlsz, mozogsz, de még kényelmesen tudsz levegőt venni. Újszülöttek esetében a fejet is meg kell támasztani minden oldalról (tehát oldalirányba se billegjen).

Hordozás közben biztosítsuk az egészséges csípőfejlődéshez szükséges terpesztartást! Az ideális lábtartás úgy valósítható meg, ha a hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja a babát (tehát nem csak a fenekét, hanem a combjait is), és a feneke alacsonyabban van mint a térde, így ő felhúzott, térdben behajlított lábakkal, terpeszben fog elhelyezkedni.

Hordozzuk a babát függőlegesen!  Csak ebben a pózban valósítható meg a megfelelő lábtartás, ugyanakkor egyúttal a légutak is garantáltan szabadok. A függőleges hordozás az izomzat, az izomtónus és az idegrendszer fejlődése szempontjából is előnyösebb, mint a bölcsőtartás.

Ne hordozzuk a babát arccal kifelé! Kifelé hordozva a baba gerince homorításra kény-szerül , feszül, és nem tudjuk biztosítani szá-mára a megfelelő lábtartást. Az arccal kifelé történő hordozás  pszichésen is megterhelő a baba számára, mert nem tud odabújni hordozójához, ha túl sok inger éri, elfárad, vagy megijed valamitől.

Az elöl hordozás határa 5-7 kg, illetve a kb. 4 hónapos kor.  Az ennél nehezebb baba elöl hordozása megterhel ő a hordozó személynek. Négy hónapos kortól pedig már elkezdenek fokozottabban nézel ődni, forgolódni a babák. Ha kinőttétek az elöl hordozós kort, a csípőn vagy a háton hordozás a megoldás.

 

Miben hordozzunk?

Szövött hordozókendő:

A legsokoldalúbb eszköz, ugyanis újszülött (sőt koraszülött) kortól a hordozós kor végéig (kb. 4 éves korig) használható. Elöl-, háton- és csípőnhordozásra is tökéletesen alkalmas. Minden pozícióban többféle kötés is létezik, ami hozzájárul, hogy megtaláljátok a számotokra legkényelmesebb, legjobb megoldást. Állíthatósága verhetetlen: mindig tökéletesen
igazodik a hordozó és a hordozott méreteihez. Helyes használatának elsajátítása gyakorlást igényel. Ugyanakkor a tanulásba fektetett idő busásan megtérül a kend ő által kapott kényelem és kihasználha-tóság miatt.

Rugalmas hordozókendő:

El őnye, hogy kötésekor nem kell annyira precíznek lennünk, mint egy szövött kendőnél, azonban a rugalmas kendők alapvetően pici baba elöl hordozásához használatosak, tehát néhány hét/hónap elteltével elkerülhetetlen, hogy másik hordozóra váltsunk. Ha azt érezzük, hogy a kötés megereszkedik, hogy a babát már nem tartja úgy, mint korábban, akkor eljött az ideje a rugalmas kendő lecserélésének (akkor is, ha a gyártó ajánlása szerint még jócskán bírnia kéne a kendőnek a babád súlyát).

Csatos hordozó:

Ahogy az elnevezéseiből kiderül, ez egy csatos, formázott, párnázott hordozó. Sportos megjelenésű eszköz. Állíthatósága kicsit szűkebb korlátok között mozog, mint pl. egy kendőnek, viszont menet közben is könnyedén állítható. Egyes márkák különféle megoldásokat kínálnak az újszülöttek hordozására, de igazából ennek az eszköznek is néhány hónapos kortól jön el az ideje. Alapvetően elöl- és hátonhordozásra használatos, de csípőnhordozás is kivitelezhető vele.

Karikás kendő:

Egy rövidebb, egyik végén két karikával ellátott kendő. Féloldalas hordozó, ezért hosszútávú, illetve rendszeres hordozás esetén a szülő és a gyermek érdekében is ajánlott váltogatni az oldalakat. Gyorsan felvehető, használata gyorsan elsajátítható. Mérete könnyedén állítható. Leginkább csípőnhordozásra használatos, de elöl és háton is lehet vinni benne a babát.

 

Forrás: Ölelés Babahordozó Egyesület

http://olbebaba.hu/cikk/milyen-a-jo-babahordozo-eszkoz/